Kako birati sprave

Šta zapravo i kako birati za sebe?

 

Uvodni deo

Živimo u sluđena potrošačka vremena bez jasnih vrednosti i kriterijuma, to pomalo vazi i za fitness oblast. Potrošačko društvo stvara potrošačke mozgove ljudi, najezda – invazija agresivnog marketinga, propagande, reklama, nametanja trendova, brendova, modernog dizajna, statusnih simbola… ko zna čega sve…

Sve to dovodi do pomaka vrednosti od suštine, funkcionalnosti, stabilnosti, čvrstine, pouzdanosti… ka formi, spoljašnjosti, samoj vanjštini, tzv estetici… sprave su iznad svega SREDSTVA ZA RAD

Upozorenje

Estetika je takodje elemenat u procenama ali ako estetika uzme totalan primat nad suštinom, funkcionalnošću… onaj ko tako razmišlja i postupa sigurno kreće ka problemima.


Uglavnom kupac fitnes sprava ima ograničen budžet 
(kad nema i nije bitno) za koji želi sve:

moderne, pouzdane, cenovno pristupačne sprave i opremu.

I većina vide jedni od drugih i svako hoće ono što je video, čuo da drugi imaju… technogym selection, matrix g3… sprave okruglih profila, spakovane u sto manja kućišta, sa ukrasnim providnim plastikama, oklopima…

Namena

Oprema sluzi da neko dođe i trenira, onaj ko hoće da se vizualno ushićuje valjda ide na neke izložbe, revije ili ko zna šta… i ne kažem da fitnes komercijalna oprema novije generacije nije kako treba ili da joj nešto nedostaje ali često nije u finansijskom opsegu našeg prosečnog kupca koji baš insistira i smatra da nema alternativu.

Alternativa

Kad pogledate koliko svega kvalitetnog postoji kao realnija alternativa (Technogym Isotonic, Isotonic silver line, Lifefitness Pro1 Pro2, Olymp, MKB, Gym 80 Edition line, Cybex Vr1 Vr2.. itd).

Tehnološki razvoj i evolucija

Sa ovom srednjom generacijom tehnološki razvoj i evolucija sprava su došli do svog kraja, prosto tu nije bilo ničega šta bi se dodavalo, unapređivalo… sprave su stabilne, čvrste, pouzdane, večne, apsolutno FUNKCIONALNE sa savršenim uglovima i prenosima od pokreta vežbača do pokretanja opterećenja.

Najnovije generacije sprava gotovo isključivo su se razvijale u oblasti estetskog pri čemu je jednim delom stradala stabilnost (zbog trenda smanjivanja kućista sprava), trajnost (zbog prenosnih sistema u kojima su npr sajle zamenjene gumama) itd… znači umanjivanje funkcionalnosti da bi se stvorila estetika.

Kategorije u trgovini

Subjektivno mišljenje, lični stavovi, sugerisanja… nisu poželjne kategorije u trgovini (neka svako kupuje po svojim potrebama i željama) ali u stalnoj dilemi ŠTA KUPITI, za mene nema dilema – stajem na stranu funkcionalnosti, ekonomičnosti jer na kraju svega uložen novac treba vratiti i početi zaradjivati. Ustedjen novac ili visak novca smislenije je preusmeriti na kvalitetnije i brojnije kardio sprave gde su muke sa nekvalitetnom opremom velike i učestale (i zbog nedovoljnog broja i zbog loseg kvaliteta).

Jos nekoliko  dilema ili pitanja u izboru sprava:

“Kvalitet, pouzdanost, isplativost, funkcionalnost…sprava izradjenih u prirucnim amaterskim radionicama – iste kupiti ili ne!? “

Mogu da se izrade naravno upotrebljive klupe, stalci, pojedine masine i u takvim radionama ali postavlja se ocigledno pitanje: Cemu u firmama PREMIUM brendova sluze najsavremeniji timovi strucnjaka iz raznih oblasti, projektanti, inzinjeri… koji decenijama osmisljavaju i svake godine unapredjuju brojne segmente na svojim modelima, proizvodima, masinama kroz detalje u ergometriji, biomehanici… sa najsavremenijim alatima, tehnologijama, materijalima…Ocigledno da lokalni majstor koliko god bio dobar ne moze da dosegne taj nivo, kvalitet, dizajn, pouzdanost, funkcionalnost… a i samo poredjenje profesionalne masine i amaterske govori za sebe. Kada poredite mogucnost da  klub opremite spravama amaterske izrade ili polovnim spravama srednje generacije poznatih svetskih brendova i tu sve govori na korist i stranu profesionalnih sprava, reallne razlike su tolike da je to u sustini i besmisleno porediti.

“Kvalitet, isplativost, funkcionalnost…sprava izradjenih i uvezenih iz Kine – iste kupiti ili ne!? ”

Prva pomisao svakom je bezbedonosni rizik, mislim da nije realno imati kineske masine i ne brinuti o bezbednosti korisnika. Izgledom na prvi pogled u spoljasnjosti nema razlike izmedju novih kineskih sprava i sprava poznatih svetskih premijum brendova. Da bi te sprave bile tako povoljne, osim jeftine radne snage postoje i razni drugi faktori, manipulacije, rizici… neimanje pouzdane kontrola standarda, losiji kvalitet materijala… nepostojanje tradicije u kojoj se zapravo gradi brend i kvalitet proizvoda. Kao kada birate partnera/ku za zivot, neko ce iskljucivo gledati sastav, raspored, mesa, dlake, kostiju…a oni oprezniji ili mudriji ce se obavezno pozabaviti i sadrzajem karaktera. Bez obzira na realno rastuci trend poboljsanja kvaliteta kineskih proizvoda nikad ne bi sam uzeo ili bilo kome preporucio da kupuje kineske ili “no name” brendove sprava za teretanu a takodjer kupujuci sprave koje su orginal trebalo bi znati i poreklo sprava da vam ne bi prodali kopije, plagijate pod orginale, kupovinom sprava direktno iz nemackih klubova znate sta a i od koga kupujete.

 

I ZA KRAJ:

Ako nemate fensi članove, koji imaju skuplja odela nego sto su oni sami vredni i samo praznoslove o markama, brendovima, trendovima… nemate konkurenciju sa kojom se ljuto borite a koja u vasoj blizini već ima fensi sprave, razmišljate o novcu da se vrati i zaradi… tada ste vi sigurno kupac funkcionalnih sprava za snagu srednje generacije. Sprave novijih linija vodećih brendova kao sto su selection, g3, signature, sygnum, icarian, nitro.. itd. bez razmišljanja i lako prepustite drugima, vama prosto nisu potrebne.

Do sada je kao kriterijum analize bila postavljena MOGUCNOST (ko sta moze platezno da kupi) a ako za kriterijum postavimo visedecenijsko iskustvo vlasnika fitnes klubova i prodavaca fitnes opreme i postavimo pitanje KOJE SU SE SPRAVE POKAZALE KAO NAJBOLJE ZA VEZBANJE to su npr Precor Icarian, Life fitness pro1, pro2, Nautilus Nitro, Hammer, Star Trac Impact Strength Line, Flex masine starija linija, Body Master, Gym 80 Edition line…dosta je novih modela koji izgledaju lepo ali u poredjenju sa ovim masinama nisu se pokazale preterano u praksi iako smo na klizavom terenu ukusa koji znaju da budu razliciti I tesko usporedivi.