Kardio masine vezbe za jacanje srca

 

Najbolje vezbe i sprave za jacanje srca

 

Zasto je toliko vazan i sta znaci kardio trening ili aktivnost ?

Uz jacanje srca decenijama je poznat znacaj dobre kardio kondicije za ukupno kardiovaskularno zdravlje i ocekivani zivotni vek, tu su i kardio masine vezbe za jacanje srca . Taj znacaj se vrlo jasno izrazava i pokazuje smanjenjem smrtnosti od kardiovaskularnih problema (srcani udar, mozdani udar) tamo gde postoje znanje, aktivnost, ili odgovarajuce bavljenje tom potrebom. Pored navika u ishrani, posebno je vazna adekvatna fizicka aktivnost. Sveobuhvatna razna istrazivanja pokazuje da zdravlje kardiovaskularnog sistema jasno zavisi od kolicine i intenziteta fizicke aktivnosti.

Losa kardio kondicija je snazan predskazatelj kardiovaskularnih bolesti i jedan od vodecih faktora rizika prerane smrtnosti suprotno STO NAM TREBA je solidano kardio (fitnes) stanje coveka koje se ogleda u sposobnosti pravilnog disanja, cirkulacije i rada misica tako da u zavisnosti od nivoa fizickog napora apsorbuju, distribuiraju i trose kiseonik.

Bolja kardio kondicija znači i zdraviji i duži život.

Prvo pitanje na pocetku, sta od brojnih fizickih aktivnosti izabrati za sebe !?

Na pocetku programa oporavka rada srcanog misica (ili iste preventivne aktivnosti) prvo pitanje koje se postavi  jeste koji tip aktivnosti za jacanje srca izabrati za sebe ili kardio masine vezbe za jacanje srca: “Hodanje, lagano trcanje, fitness klub, plivanje, trening na kucnim kardio masinama…” Odgovor  najjednostavniji i najispravniji glasi:”Odaberite one aktivnosti (ili jednu) u kojima najvise uzivate i koje ce te moci da provodite redovno.” Niko od Vas samih ne moze bolje da proceni koja je aktivnost za vas najbolja.

Hippocrates: “Hodanje je najbolja medicina” sve je tu receno, sta treba praktikovati ali ne kao privremenu obavezu radi kratkorocne dobiti nego kao STIL i NACIN zivota !!!

Ako je moguce “pogodite jednim udarcem dve, tri.. muve”

Odlazak na posao ukoliko je moguce neka bude pesice ili biciklom, budete fizicki aktivni i iskoristite redovne fiksne termine odlaska i povratka na posao a i ustedite novac za gorivo ili parking.

Odlucili ste kod kuce koristiti jednu od kardio masina

– postoje dve osnovne podele kardio masina za trening:

1) podela po nameni

profesionalne, komercijalne kao savremena pouzdana sredstva za rad (te masine imamo na ponudi)

niskobudzetne, jeftine, nizeg kvaliteta i slabije pouzdanosti koje sluze za tzv. kucnu namenu

2) podela po vrsti

– trake za trcanje

– sobni bicikl

– cross trener

Koju masinu izabrati za sebe !?!

– ne postoji jedan tacan odgovor koja je masina najbolja, traka bajk ili krostrenazer.

– koliko Vam je sta financijski dostupno, u kojem stepenu fizicke forme se nalazite i koja stepen je onaj koji zelite da postignete.

– najpopularnija kardio masina vezba za jacanje srca  je traka za trcanje ujedno je traka i najpogodnija za postizanje najvisih ili takmicarskih telesnih formi.

– krostrenazer intenzivno aktivira citavo telo i snazno potice cirkulaciju u telu vezbaca

– za nekog sa problemom sa zglobovima i sa viskom kilograma stacionarni bajk je ok izbor

– najbolja je ona masina na kojoj zapravo najvise uzivate radeci jer je to garancija trajnog koristenja i kontinuiranog treninga (2x pisem jer je vazno)

Karakteristike  i opis profesionalnih kardio masina:

– masine su opremljene savremenim elektronskim sistemima koji povezuju i balansiraju srcanu frekvenciju ili puls sa opterecenjem masine ili intenzitetom treninga

– omogucuju pravilan kardio ili trening izdrzljivosti, aktivnost koja povecava rad srca ili srcanu frekvenciju, ubrzava metabolizam, jaca srce i pluca, smanjuje broj otkucaja srca u stanju mirovanja

– monitoring i uskladjenost izmedju opterecenja masine i optimalnog opterecenja srcanog misica, bez straha od pretreniranosti ili podtreniranosti (opcije:: CPR Constant Pulse Rate, HR heart rate, Target heart rate…)

Odredjivanje maksimuma srcane frekvencije (MHR Max. heart rate)

Pod opterecenjem povecava se frekvencija ili puls srca ali takodjer postoji i granica do koje je bezbedno da se ide sa opterecenjem i ta granica se zove maksimalna srcana frekvencija. Max. puls  se menja i opada kako covek stari. Odredjuje se tako da od broja 220 oduzmete broj vasih godina tako da npr. za coveka od 35 godina MHR (max heart rate) iznosi 185 otkucaja u minuti.

Brojni faktori, ne samo godine starosti, uticu na odredjivanje max srcane frekvencije, opste zdravstveno stanje, lekovi koji se konzumiraju…i morate da posetite Vaseg lekara koji ce Vam odrediti MHR.

Odredjivanje zeljenog pulsa pri treningu (THR target heart rate)

Intezitet treninga kod zdrave osobe iznosi 60-70% od za korisnika strucno odredjenog iznosa maxsimalne srcane frekvencije dok ciljani ili zeljeni intenzitet kod kardioloski kompromitovane osobe obavezno odredjuje lekar ( iznosi najcesce 50 do55% ili nize od MHR-a)

Potrošnja kiseonika (oksigen)  je vrlo važna karika u distribuciji energije koja je potrebna za prolongirano opterećenje srcanog mišića. pri planiranim aktivnostima.

Upozorenje:

Vežbanje blizu maksimalnog broja otkucaja srca kod kompromitovanog zdravstvenog stanja je opasno. Ako imate srcano oboljenje, visok krvni pritisak, artritis ili ste stariji od 60 godina, tada izbegavate intenzivnije treninge bez odobrenja lekara.

Prednosti treninga kod kuce:

– apsolutna privatnost

– nema putovanja do fitnes kluba, parka, bazena…po losem vremenu, gustom saobracaju

– lakoca pristupa u svakom mogucem ili zeljenom trenutku

– nema izlaganja misljenja, kritici, poredjenjima… od strane drugih vezbaca

– stvarate muziku, ambijent, boje, temparaturu… uredjenje koje Vama najvise odgovara

– sa Vama mogu da treniraju i ostali Vasi ukucani

– ne vaze zabrane, ogranicenja, zatvaranja vezane za pandemiju covid19 virusa

Zanimljivosti, saveti, navike, rutine…za jacanje srca

Clanak “The Guardian” objasnjava zasto je hodanje odlicno za Vase srce, glavu, novcanik.

1) treniraj (u prirodi sto vise)

2) zdravo se hrani

3) odrzavaj zdravu tezinu

4) ne pusi, ne konzumiraj alkohol

5) budi aktivan, kreci se, hodaj

6) smanji stres, napetosti, konflikte, preterana ocekivanja

7) za telo vezba i pokret, za um duhovnost i religija – balans

 

 

LINKOVI:

PONUDA Kardio masine vezbe za jacanje srca:

1) Trake za trcanje Life fitnes 95ti → cena 1.600eu

2) Bicikli uspravni: – TechnoGym Excite bajk 700 → cena 500eu – Life fitnes silver linija → cena 500eu

3) Cross trener eliptik Life fitness 95xi → cena 550eu

Nove kardio sprave vodećih svetskih brendova su i do deset puta skuplje od polovnih istih proizvođača koje Vam nudimo. One će takodje u potpunosti zadovoljiti vaše potrebe i uštedeti gomilu vašeg novca

 

Najbolja sprava za mrsavljenje